Station

   Wat voorafging…


Een hele week feest! Onder koninklijke aanwezigheid sporen met losbrandingen van het kanon, het geluyd der groote klok en het spel van den Beyaerd  op 12 augustus 1838 drie eretreinen het spoorvak Gent - Brugge in.
't Zand wordt na heel wat Alternatieve plannengepalaver over de vraag of het spoor nu al dan niet binnen de stadsomwallingen moest liggen Statieplaats. Een eerste station gebouwd door architect A. Payen in 1841, wordt gesloopt in 1878, en herbouwd in Ronse. De spoorlijnen verdwenen in 1939 en lieten een lege vlakte na. Het tweede, neogotische station werd, na veel discussie over onder meer publieke toiletten, afgebroken in 1948. De Statieplaats wordt opnieuw 't Zand. ( 1 ) Een kluif voor architecten...


Inzending Huib Hoste… 1937 - Inzending Huib Hoste - Geboren te Brugge in 1881 is hij een van de protagonisten van het modernisme in ons land. Zijn ontwerp is wellicht de meest spraakmakende inzending voor de wedstrijd uitgeschreven voor de aanleg van de vrijgekomen terreinen, met als afsluiting aan de zuidkant een theater of concertgebouw en een tentoonstellingsruimte.
 
Voorontwerp Landsoght… 1942 - Voorontwerp Jos Landsoght
De plannen zijn bewaard in het Stadsarchief. Zij bevatten een Feest- en Congresgebouw, een Bureau voor toerisme, een hulppostkantoor, een brandweer arsenaal en … een politie commissariaat.
Het nieuwe gebouw zal zich zo waardiger gedragen tegen de op den achtergrond oprijzende monumenten der stad. Een andere zienswijze zou fataal op een mislukking uitloopen, daar het een verwaande en vermetele poging zou zijn zich te meten tegen gewrochten van een zoo hooge kunstwaarde in de vormenspraak van vroegere tijden
 
… 1972/1974 - Structuurplan voorziet in de bouw van een Congrescentrum als afsluiting van 't Zand.
In 1976 walst een politieke aardverschuiving over Brugge heen, de BSP (socialistische partij) komt aan de macht. Deze coalitie voerde in de jaren 1980 wel de verkeersplannen uit - wat resulteerde in de ondergrondse parking - maar was van oordeel dat het bouwen van een Congrescentrum geen opdracht was voor de plaatselijke overheid, dat dit best door particulieren (nieuw te bouwen hotels bvb.) kon worden verwezenlijkt.
... Een jonge Patrick Moenaert doet zijn intrede in de Brugse politiek.
 
… 1998 - beslissing valt: Brugge wordt Culturele Hoofdstad 2002
in januari 1999 worden de 3 laureaten van de Architectuurwedstrijd Concertgebouw bekendgemaakt samen met een tentoonstelling van de voorstellen van de 8 geselecteerde kandidaten.
Het winnende ontwerp is van de hand van Paul Robberecht en Hilde Daem.
… Een pastoraal gebouw aangespoeld in de stad op een stroom van gras en bladeren. Het krijgt een terracotta tegelbekleding, kleur caput mortuum.
 
20.02.2002 om 20u02 officiële startschot en inwijding van de 4de toren van Brugge

 

 ^ top  |  « vorige 

 
Het Concert
de Statie de Statie

't Zand omstreeks 1850 (boven) en tussen 1985 en 2000 (onder - foto Beeldbank Brugge)

Congresinfrastructuren in Brugge

Meeting in Brugge Wie meer wil weten over congresinfrastructuur in Brugge kan hiervoor terecht op de site van MeetinginBrugge. Onder de hoofding Ons aanbod vind men een waaier van mogelijkheden. De site oogt heel mooi en is zeker een bezoekje waard, al was het maar om een idee te krijgen van wat er allemaal achter de Brugse gevels verscholen ligt.

Bronvermelding en auteursrechten

Mocht ik in mijn enthousiasme voor het onderwerp inbreuken plegen op auteursrechten bij het gebruik van beeldmateriaal, het is zeker niet zo bedoeld. Breng mij hiervan dan zo snel mogelijk op de hoogte.

In residentie

Podiumkunsten in Brugge

Voetnoten

Een mooi overzicht van de geschiedenis van de stations kan men nalezen in Sporend door Noordwest-Vlaanderen van Frans Waeyaert
Een uitgave van Marc Van de Wiele Brugge uit 1988
« terug