De weerelt is een speeltooneel,

elck speelt sijn rol, en krijght sijn deel.

Over Schouwburgen en Concertgebouwen

De culturele infrastructuur te Brugge doorheen de eeuwen

WORK IN PROGRESS

Deze site werd gemaakt als eindwerk voor de cursus Toeristische Gids bij de Koninklijke Gidsenbond Brugge en West-Vlaanderen. Cursusjaar 2005 - 2006.


Het onderwerp:
Zappen doorheen Brugse theatergeschiedenis.
In welke omstandigheden werd in Brugge theater gebracht? Welke infrastructuur was/is aanwezig voor culturele doeleinden?
Een verhaal van bouwen en verbouwen bij Openlucht » faulte van behoorlijke conditiën    ten einde eenen waren, grooten, schooner en bestendigen theater te bekomen.


Het onderwerp leent zich ook voor een stadswandeling. De gebouwen staan op wandelafstand van elkaar en er is veel stof. Openlucht » voorbeeld Amsterdam.


Voorlopig beperkt ik mij tot de grote bekende zalen in het centrum van Brugge. Hun voorgeschiedenis, hun lot of actuele situatie. De verscheidene aankledingen bij de vele openluchtspektakels die Brugge rijk is/was - ook al overstijgen zij in vernuft en aanpak vaak de zaalproducties - komen evenmin aan bod, tenzij in directe relatie met een zaalgebeuren. Mocht u over één van onderstaande zalen interessante anekdotes/informatie hebben/kennen dan is deze steeds welkom. Stuur mij een mailtje. Dank alvast.


Deze site bevat naast alle verwijzingen naar de eigen pagina's vele links naar externe websites. Deze laatste links openen alle in een nieuw venster.
Onderwerpen gemarkeerd met een loep openen aanvullende informatie of een grotere foto wanneer men er met de muis overheen gaat.
Via de aanwezige » Sitemap blijft u op de hoogte van wijzigingen aan de site.


  volgende »  |   verantwoording » 

 
Het Concertgebouw
Concertgebouw anno 2002

Brugge en zijn cinema's

Cinemazalen worden niet behandeld. Wie hierover meer wil vernemen leest het prachtige hoofdstuk over cinema's in Een Eeuw Brugge - deel II - van Jaak A. Rau.
Of raadpleegt de schitterende 7 delige serie Het Brugse Filmwereldje in kan't? jaargang 2 uit 1985.


In 2007 werd binnen de Erfgoedcel Brugge een project uitgewerkt over het Cinemaverleden van Brugge.

Bronvermelding en auteursrechten

Mocht ik in mijn enthousiasme voor het onderwerp inbreuken plegen op auteursrechten bij het gebruik van beeldmateriaal, het is zeker niet zo bedoeld. Breng mij hiervan dan zo snel mogelijk op de hoogte.

Tien boekjes en een schaar...

... en je hebt algauw een elfde klaar. Ik heb gekozen voor een website om het knip- en plakwerk tot een minimum te herleiden én de weelde aan beschikbaar materiaal ongemoeid vanuit de bron te laten spreken. Zo kan de lezer zelf zijn keuze maken uit het interessante materiaal.

top