BookmarkSitemapContact

Over Schouwburgen en Concertgebouwen

Brugge en haar culturele infrastructuur doorheen de eeuwen

« vorige pagina | 1 | 2 | 3 | volgende pagina »


Midden 17e eeuw gaat het toneel binnenskamers en gaat men ook inkomgeld vragen - dat gedeeltelijk dient voor goede doelen. In onze gewesten zijn het voornamelijk de Augustijnen en de Jezuïeten die het voortouw nemen.
…In 1791 wet Le Chapelier & opdoeken van alle verenigingen. Het duurt tot 1819 - Willem I - aleer er weer voorzichtig sprake is van verenigingen.
… 1819 de Maetschappy van Rhetorica Kunst en Eendragt   krijgt de titel Koninklijke Maetschappij der Nederlandse Tael en letterkunde
onder de leus: Eendragt en Vaderlandsliefde
… in 1822 de Maatschappij van Uitgalming  Yver en Broedermin (actief tot 1881)
… 1842: Maatschappij van Vlaemsche Tooneel- en Letterkunde
met de toneelvereniging Kunstliefde (actief tot 1887)

… Op politiek vlak wordt een strijd gestreden tussen Katholieken en Liberalen. Zo putte de in 1878 opgerichte Katholieke Burgersgilde zijn bestaansreden uit een ware ideologische strijd tussen katholieken en liberalen.
De Socialisten vervoegen de rangen rond de eeuwwisseling. Toneel is één van de wapens. De Vlaamse Beweging laat ook van zich horen.
  
Bruges-la-Morte ? … Einde 19e eeuw worden er 1600 - min of meer - cafés geteld en krioelt het van Tooneelverenigingen... zo gebeurde het wel vaker dat in eenzelfde periode dezelfde stukken opgevoerd werden, en … jammer genoeg samenviel met verschillige andere tooneelfeesten en daardoor een tamelijk tekort twege bracht hetgene bijna onvermijdelijk is, in eene stad zooals Brugge waar een overgroot aantal maatschappijen bestaan, waarvan ongelukkiglijk de hoedanigheid niet in verhouding is met de hoeveelheid;…» (1)

zo ontstaan enkele toneelbonden:

  

Breydel's Zonen   Voor Taal en Kunst 1904 » (2)
Onafhankelijk toneel   Eendracht maakt Macht in 1906 » (3)

Hun doelen lopen parallel:
   • verbroedering onder de aangesloten maatschappijen
   • den overdreven aangroei van tooneelmaatschappijen te beletten
   • De Vlaamsche Tooneelkunst zoveel mogelijk te bevorderen


Maar, het ging verder dan dat. Van de gemeenteraad van o.a. 7 februari I920 vernemen we: … de Voorzitter geeft mededeeling van een brief aan het Vlaamsch Tooneelverbond van Brugge, waarbij protest aangeteekend wordt tegen het gebeurlijk opvoeren van vlaamsche lyrische vertooningen te Brugge, door vreemde troepen…


In 1924 krijgen we het Tooneelverbond van groot Brugge


Bij wijze van voorbeeld wat er jaarlijks werd aangevraagd voor seizoen 1925 - 1926, » door Brugse verenigingen » door vreemde verenigingen


In 1948 richt ene Grymonprez, een postbeambte, een vereniging op: Verstandhouding van Brugse Toneelkringen. Hierbij zijn in eerste instantie betrokken: Kunst en Arbeid, We Willen, Excelsior, Artes Filmtoneel, La Brugeoise, Opbouwen, Yzer en Leievrienden en de Vriendenkring van het Brugs Posttoneel. Later sluiten zich hierbij nog aan: Als Ick Kan, Die Swaene en Gudrun.

Ook is het niet altijd makkelijk een correct beeld te krijgen. Vele verenigingen veranderen doorheen hun geschiedenis nogal eens van naam. Typisch voorbeeld is wel de Cammere...

« vorige pagina | 1 | 2 | 3 |volgende pagina » |  ^ top 

Het Concert Muntplein

Bronvermelding en auteursrechten

Mocht ik in mijn enthousiasme voor het onderwerp inbreuken plegen op auteursrechten bij het gebruik van beeldmateriaal, het is zeker niet zo bedoeld. Breng mij hiervan dan zo snel mogelijk op de hoogte.

Bronnen

« 1 brief Breydelzonen van 04/06/1904

« 2 brief Breydelzonen van 04/06/1904 … de kring is gevormd geweest door de versmelting der volgende tooneelmaatschappijen: De Klauwaarts, Voor Taal en Kunst, Het Vlaamsch Tooneelverbond van Brugge.

« 3 brief Onafhankelijk Tooneelverbond van 10/06/1906
… en waarvan de volgende maatschappijen reeds deel maken: De Vlaamsche Tooneelieveraars, Lust naar Strijd, De Moedige Vrienden, De Vrienden der Armen, Arbeid en Kunst spant de Kroon, De Vlaamsche Tooneelspelers, Den Vriendenbond.